Małe co nieco – czyli smacznie i zdrowo

„Ślimaczki”

szpinak:

  • torebka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

 

Składniki na 8 naleśników:

 

  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szklanka mąki (mąkę należy dozować stopniowo do uzyskania średnio gęstego ciasta naleśnikowego)
  • 3 czubate łyżki szpinaku przygotowanego w sposób opisany powyżej.
  • 2 łyżki oleju

 

Farsz:

 

  • serek biały jak na sernik
  • starta, ugotowana marchewka

 

Szpinak rozmrozić, w miarę możliwości odlać wodę, włożyć do rondla. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odparować na wolnym ogniu, potem doprawić koperkiem, natką pietruszki gałką, solą i pieprzem

Naleśniki smażyłam na suchej patelni, posmarowałam serkiem i dodałam marchewkę. Zwinęłam w rulon i wstawiłam do lodówki. Dzięki temu dobrze się skleiły i łatwo było kroić plastry i formować ślimaki. Rogi ślimakowe zrobiłam z łodyżek natki pietruszki. Szpinakowe naleśniki można wykorzystać na różne sposoby, przekładając dowolnym farszem wedle smaku. Nadają się na przykład na śniadanie w wersji ślimakowej, jako koreczki na przyjęcie lub… każdego o każdej porze jako paluchy z mozarellą.

 

SMACZNEGO !

W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia Dowiedz sie wiecej o plikach cookiesPolityka prywatnosci.

Akceptuje pliki cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information